Coraz częściej spotykanym zjawiskiem jest zamawianie jedzenia na wynos. To bardzo popularne rozwiązanie, z którego często korzystają osoby zabiegane i zapracowane, które nie mają czasu zjeść dania w lokalu. Właścicielom gastronomii daje to wiele korzyści - na przykład możliwość zdecydowania się na wynajem lokalu o mniejszej powierzchni, co prowadzi do redukcji kosztów związanych z prowadzeniem kawiarni czy restauracji. Muszą oni jedynie podjąć decyzję, jaki rodzaj opakowania na jedzenie na wynos warto wybrać. Pod uwagę należy wziąć wiele czynników. Przede wszystkim, pojemniki do transportu żywności muszą być praktyczne i higieniczne. Ponadto powinny dobrze się prezentować. Istotna jest również cena – właścicielom lokali gastronomicznych zależy na tym, by była ona jak najbardziej atrakcyjna. Pojedyncze opakowania nie są drogie, lecz na ogół potrzeba ich kilkaset czy nawet kilka tysięcy miesięcznie, co jest już dużym kosztem. W związku z tym nie można lekceważyć nawet kilku groszy zaoszczędzonych na jednym pojemniku. Z czego wykonane są pojemniki do przewożenia żywności?

Folia aluminiowa/papierowe opakowanie

Są one często wykorzystywane w jadłodajniach z tak zwanym jedzeniem typu fast-food: kebabami, burgerami itp. Zaletą takich opakowań do jedzenia na wynos jest bez wątpienia przystępna cena. Folia aluminiowa umożliwia także dłuższe utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku. Wady takich rozwiązań to przede wszystkim niezbyt estetyczny wygląd i możliwość łatwego przeciekania (co jest problemem zwłaszcza przy przekąskach podawanych ze sporą ilością sosu). Papierowe opakowania są również miękkie, więc istnieje ryzyko, że umieszczone w nich jedzenie nie będzie prawidłowo zabezpieczone.

  • Pojemniki jednorazowe na jedzenie


  • Plastikowe opakowanie

    Takie pojemniki na jedzenie na wynos, najczęściej spotyka się w lokalach specjalizujących się w przygotowywaniu bardziej urozmaiconych posiłków. Zaletą plastikowych opakowań jest to, że utrzymują one odpowiednią temperaturę jedzenia. Jeżeli wybierzesz pudełka wykonane z plastiku, to będziesz mógł także wykorzystać je do transportu potraw płynnych, np. zup czy sosów. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że plastikowe opakowania są bardzo nieekologiczne, dlatego że długo się rozkładają. Z tego względu warto wybrać pojemniki do jedzenia na wynos wykonane z innego tworzywa, by zadbać o środowisko.

    Kartonowe pudełko

    To produkt bardzo uniwersalny. Ten rodzaj opakowania występuje w wielu różnych kształtach, a w zależności od wybranej formy, można przewozić w nim prawie wszystko - zapiekanki, pizze, dania obiadowe, torty, pączki czy inne przekąski. Jest to niewątpliwa zaleta tego opakowania, także z tego względu na to, że restaurator nie musi kupować wielu różnych rodzajów pojemników. Odpowiednia twardość i wytrzymałość kartonowego pojemnika do transportu żywności zapewniają dużą ochronę przewożonego jedzenia, a także dają możliwość łatwego układania pojemników – bez obaw możesz je kłaść jeden na drugim. Dodatkowo korzystanie z kartonowych opakowań jest bardzo ekologiczne. Jeżeli nie jest Ci obojętny los naszej planety, skorzystaj z szerokiej oferty kartonowych pojemników do transportu żywności, które znajdziesz tutaj: https://extrakartony.pl/k/pudelka-gastronomiczne