Orzechy nerkowca to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych orzechów na świecie. Rosną na wiecznie zielonym drzewie w lasach tropikalnych głównie na terenie Brazylii, ale także w Indiach, Wietnamie czy innych krajach o klimacie tropikalnym.

Co takiego wyjątkowego jest w tych orzechach?

  1. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, spowalniają rozwój miażdżycy oraz dobrze działają na ciśnienie tętnicze. To wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  2. Chronią przed rozwojem cukrzycy typu II- mają niski indeks glikemiczny i są dobre dla diabetyków.
  3. Świetne dla kobiet w ciąży- posiadają kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, odznaczający się właściwościami krwiotwórczymi.
  4. Chronią przed chorobami wieńcowymi- dzięki dużej zawartości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. kwas gamma-linolenowy.

Posiadają ogromne ilości:

  • Żelaza- działa krwiotwórczo i zapobiega między innymi anemii.
  • Potasu- odpowiada za dobrą pracę nerek, mięśni oraz koncentrację.
  • Magnezu – regulacja napięcia, odporność na stres oraz skurcze. Wzmocnienie ściany naczyń krwionośnych.
  • Cynku-  wzmocnienie włosów, paznokci oraz ograniczenie przetłuszczania się skóry zapobiegając tym powstawanie trądziku.

Zawierają witaminy, takie jak:

  • Witamina E- czyli tzw. witamina młodości, przeciwutleniacz, który przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz działa anty- nowotworowo.
  • Witamina K- odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz chroni przed osteoporozą.
  • Witaminy z grupy B- poprawiają koncentrację, pomagają w walce z bezsennością (lepsza jakość snu), redukują stres. Działa dobrze no sprawność układu nerwowego.