Migdały należą do jednych z najzdrowszych produktów świata i zalicza się je do tak zwanych superfoods. Nie bez powodu- posiadają one szereg wartości odżywczych.

Co takiego jest w migdałach, że określane są jako superżywność?

  1. Idealne dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ posiadają w swoim składzie duże ilości  błonnika pokarmowego- pobudzają jelita do pracy i dają uczucie sytości na długi czas.
  2. Zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, ponieważ zawierają fenyloaninę, która zwiększa produkcję dopaminy i adrenaliny.
  3. Migdały są znakomite dla sportowców- mają wysoką zawartość i jakość białka.
  4. To dobry wybór dla kobiet w ciąży- zawierają kwas foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój płodu.
  5. Zapobiegają niebezpiecznym skokom poziomu cukru we krwi. Błonnik zawarty w migdałach w połączeniu z ich nienasyconymi  kwasami tłuszczowymi obniżają wchłanianie glukozy w jelitach, obniżając tym ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.
  6. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach pomagają utrzymać cholesterol na dobrym poziomie- obniżyć frakcję cholesterolu LDL (tego złego) i podwyższyć frakcję cholesterolu HDL (dobrego). Chronią tym przed zawałem, miażdżycą, poprawiają pracę mózgu oraz koncentrację.

Migdały mają dużą zawartość składników mineralnych, takich jak:

  • Magnez- pomaga w walce z przemęczeniem, stresem, reguluje sen , poprawia krążenie oraz transport tlenu do krwi. Wspiera w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału.
  • Fosfor- dba o kości i zęby.
  • Cynk- dba o włosy i paznokcie.
  • Potas- pomaga utrzymać prawidłową pracę serca.

Migdały zawierają też liczne witaminy, między innymi:

  • Witamina E- zwana witaminą młodości, jest naturalnym przeciwutleniaczem, chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki temu zapobiega starzeniu. Wzmacnia też żyły, naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie.
  • Witaminy z grupy B- łagodzą stres, regulują sen, poprawiają pracę układu nerwowego, pamięci i koncentracji.
  • Witaminy D- bierze udział w regeneracji komórek nerwowych i poprawia metabolizm.

Ciekawostka…

Występują odmiany migdałów słodkich i gorzkich. Te, które znamy należą do grupy słodkiej, wyrabia się z nich między innymi marcepan, który ze względu na bogactwo wartości odżywczych uważany był kiedyś jako lek. Wytwarzać go mogli tylko aptekarze. 😉