Wiórki kokosowe, czyli suszony i starty miąższ z orzecha kokosowego.

Co takiego cennego mają w sobie ?

  1. Jest to idealny produkt jeśli chodzi o osoby będące na diecie, ponieważ wiórki kokosowe posiadają duże pokłady błonnika pokarmowego, który wspomaga odchudzanie zwiększając uczucie sytości oraz zmniejszając łaknienie.
  2. Dobre dla osób chorujących na cukrzycę- mają niski indesks glikemiczny, wpływają korzystnie na wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku.
  3. Świetnie nadają się dla osób aktywnych. Miąższ kokosowy to naprawdę dobre źródło elektrolitów- zawierają ich więcej niż popularne napoje izotoniczne.
  4. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wiórki kokosowe obniżają poziom  złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Kwasy tłuszczowe , jakie posiada miąższ kokosowy to chyba największa zaleta jaką mu się przypisuje. Kwasy te omijają  komórki tłuszczowe wchłaniając się od razu do żyły wrotnej przez co stanowią szybkie źródło energii- nie odkładają się jako materiał zapasowy  Mimo, że wiórki kokosowe mają w sobie aż 60% tłuszczów to trzeba nadmienić, że są to  tzw. zdrowe tłuszcze, które przyśpieszają tempo metabolizmu.
  5. Idealne dla kobiet w ciąży, ponieważ posiadają duże ilości kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój płodu.

Wiórki kokosowe zawierają również duże ilości:

  • potasu
  • magnezu
  • selenu
  • miedzi
  • manganu
  • cynku
  • żelaza

Dodatkowe zalety wiórków kokosowych:

  • pomagają zapobiegać osteoporozie
  • wspomagają metabolizm, pomagają leczyć biegunki i inne problemy trawienne
  • dodają energii
  • poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci
  • zmniejszają ryzyko chorób serca

Ciekawostka…

Na terenach, gdzie jest odnotowane najwyższe spożycie kokosów i ich przetworów ( Australia, Polinezja) odnotowano najmniejszy wskaźnik chorób serca.