Tzw. „pokarm bogów”, cudowny, zmielony proszek owoców kakaowca doceniony już przez Majów i Azteków.  Drzewo rosnące w lasach Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Kakao jest uwielbiane przez wielu i bardzo często mówi się o jego właściwościach zdrowotnych.

Co więc takie cudownego jest w kakao?

  1. Podnosi hormon szczęścia, czyli tzw. serotoninę. Działa antydepresyjnie i pomaga utrzymać zdrowy i spokojny sen, ponieważ w nocy serotonina przekształca się w melatoninę zwiększając uczucie błogości.
  2. Zapobiega starzeniu się skóry- kakao to ogromne źródło antyoksydantów, które działają regenerująco na nasze komórki przez co chronią je przed wolnymi rodnikami.
  3. Zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz hamuje pogarszanie się pamięci, dzięki bogactwie we flawonoidy- procyjanidy, epikatechiny.

Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych, takich jak:

  • magnez
  • żelazo,
  • wapń,
  • cynk,
  • selen,
  • miedź,
  • potas,
  • witaminy z grupy B, A, E i D.

Dodatkowy wpływ kakao na zdrowie:

  • łagodzi stres
  • wspiera układ krążenia i odpornościowy
  • zapobiega bolesnym skurczom
  • reguluje krzepliwość krwi i ciśnienie tętnicze
  • ze względu na zawartość kofeiny oraz teobrominy ma działanie pobudzające oraz przyśpiesza regenerację organizmu