„Drzewo życia” tak nazywana jest palma daktylowa, która uprawiana jest podobno już od 5000 lat p.n.e. w krajach o ciepłym klimacie, takich jak: Egipt, Pakistan, Irak, Iran, Algeria czy Arabia Saudyjska. Jednocześnie jest ona jednym z najstarszych drzew owocowych. Na owoce palmy daktylowej, czyli daktyle z kolei mówi się „chleb życia”. Nie bez powodu- są one pełne znakomitych wartości odżywczych.

Co zatem takiego cudownego jest w tym „chlebie życia”?

  1. Świetnie nadają się dla osób, które chcą zredukować swoją tkankę tłuszczową. Zawierają ogromne ilości błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, pobudza je do działania regulując przy tym procesy metaboliczne i zapobiegając zaparciom. Zatem nawet mimo tego, że mają dość wysoką kaloryczność są jak najbardziej polecane w dietach odchudzających.
  2. Błonnik zawarty w daktylach uniemożliwia odkładanie się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, obniża tym poziom złego cholesterolu we krwi. Zapobiega też chorobom układu krwionośnego takim jak miażdżyca, co za tym idzie- zawał serca lub udar mózgu.
    Co ciekawe! Suszone daktyle mają znacznie więcej błonnika pokarmowego niż świeże.
  3. Dzięki dużej zawartości potasu daktyle chronią przed nadciśnieniem tętniczym. Potas również wspomaga funkcjonowanie mięśni, zapobiega uczuciu zmęczenia.
  4. Wysoka zawartość energetyczna powoduje, że są one idealne dla osób prowadzących aktywny tryb życia, uzupełniając tym potas i glikogen.
  5. Daktyle działają jak aspiryna, ponieważ posiadają naturalne salicylany i  nie podrażniają one żołądka.
  6. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, gdyż są źródłem przeciwutleniaczy, które zwalniają wolne rodniki.

Poza wymienionymi właściwościami daktyle posiadają jeszcze mnóstwo witamin i soli mineralnych takich jak:

  • Witamininy B1, B2, B3 , które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
  • Witamina A, która świetnie wpływa na nasz wzrok.
  • BOR -pomaga zapobiegać osteoporozie oraz łagodzi objawy menopauzy.
  • Żelazo- przydatne dla osób z niedokrwistością.
  • kwas foliowy- niezbędny dla kobiet w ciąży, aby płód mógł się dobrze rozwijać.
  • Tryptofan- źródło serotoniny, pomaga w walce z depresją. Zjedzenie paru daktyli tuż przed snem pomaga w utrzymaniu lepszej kondycji snu oraz wpływa na walkę z bezsennością.

Ponadto daktyle:

  • wzmacniają kości i zęby
  • wspomagają układ nerwowy
  • pomagają w walce z cellulitem oraz opuchlizną wodną
  • wspomagają układ nerwowy
  • stosowane są jako afrodyzjaki
  • łagodzą drobne reakcje alergiczne takie jak, sezonowe zapalenie błony śluzowej nosa

Jak widać daktyle nie bez powodu są uważane za chleb życia, bo dzięki nim utrzymamy dobrą jakość życia. 😉

Dobra wskazówka: Gdy tracisz energię sięgnij po daktyle. Działają podobnie do energetyka, ale bez nagłego spadku energii, cukru we krwi.